Dobroć jest ważniejsza niż mądrość, a uznanie tej prawdy to pierwszy krok do mądrości. Theodore Isaac Rubin

jakie pomidory pod folię

aaaaJa i cała reszta...aaaa

Temat: SUN dolozyl kamyczek i sieje panike (w temacie linuxa of coz)


"Łukasz Devereaux" <tr@pisz.na.niusy.invalidwrote in message



jako platforma pod oracle sprzet suna nadal sprawdza sie niezle.

i wlasciwie tylko pod to. ;-P


W Auchan beda niedlugo takie bundle. Idziesz sobie i widzisz kalafiory,
kartoszki, pomidory, o! jest ladnie w folie zapakowane oracle + solek.
jeszcze tylko do kasy, pip i jedziemy hyhy ;-)


Źródło: topranking.pl/1332/sun,dolozyl,kamyczek,i,sieje,panike,w,temacie.php


Temat: Ladne pomidorki
topek napisał(a):


sobie kupilem w Aldiku. Ladnie wygladaly. 6 sztuk pakowane w kartoniku i
folia odziane. W dzien zakupu chcialem zjesc, ale jakies takie jeszcze
nie do konca dojrzale byly. Leza juz 5 dzien na blacie w kuchni celem
dojrzenia i nic sie nie zmienilo ! :-/ Skorka ladna ciemnoczerwona,
srodek blady i twardy. Nawet nie chce myslec co oni tam nasypali. Za to
ja soli sypie grubo zeby sie zjesc dalo. PIETNO.


Panie dobre pomidorki to tylko w warzywniaku lub na placu. A tak na
marginesie to sezon (na pomidory) już minął :(


Źródło: topranking.pl/1743/ladne,pomidorki.php


Temat: kropko, bardzo proszę
Animozje na bok ,... Nie moge patrzec jak ktos morduje porzadny kawalek padliny
jakims tam sosem ,...

Zacznijmy od tego , ze steak trzeba umiec kupowac , a wiec zwracasz uwage na
przerosty , szukasz takiego , ktory ma cienkie i rownomiernie rozlozone w
miesie i ktore przypominaja marmur . Spencer , New York T-bone , zalatwi sprawe

Nie bierzesz z lodowki gotowe w opakowaniu , a kazesz sobie uciac swieze nie
cienszy niz 1 1/4 cala nie grubszy niz 1 1/2 po powrocie do domu posyp uczciwie
i wetrzyj troche coarse kosher salt , jak masz kilka to przelozyc jeden na
drugi i owinac ciasno folia aluminiowa i zostawic w lodowce na 3 godziny przed
grilowaniem .

Teraz caly pic jak robic soczysty steak . Odloz na bok kratki grilla , jak masz
juz na plasko rozlozonych rozzarzonych brykietach ok 1/8 do 1/4 grubosci
szarego popiolu , to zmiec go stalowym pedzelkiem do czystego zaru i poloz na
nie steaki (czas + - minuta na 1/2 cala) , tak zeby w srodku steaku zostalo ok
1/2 cala rozowego miesa ,... Caly pic polega na tym , ze na ostrym zarze pory
miesa zamykaja sie natychmiast na powierzchni steak'a i nie tracisz soczystosci
i aromatu miesa ,...

Salad ,... Kombinacja , salata krucha [(lamana) , niektorzy kroja - Zbrodnia]
plus pomidory , cebula , zuckini , ogorek ze skorka do lodowki pol godziny
przed podaniem do tego Italian sauce wlasnego wyrobu ,... Do tego a home made
an Italian dressing polany na salad tuz przed spozyciem

uklony


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50,15849531,15849531,kropko_bardzo_prosze.html


Temat: a ja mam praktyki...
A gdzież Ty kobieto praktykujesz w tym Krakowie? Ja ostatnio byłam w Polanie na
Rydla i na pytanie o to, jakie pomidory pan sprzedaje, usłyszała: czewrone;)
Bardzo śmieszne, ale czy do gruntu, pod folię czy szkło, a tym bardziej jak to
odmiana to już "ogrodnik" nie wiedział. Wiem, że wielu klientów nie ma pojęcia,
co kupuje, ale ogrodnik powinien wiedzieć, co sprzedaje, z zawodowego szacunku
dla siebie. Jak słyszę niezmienną odpoweidź na pytanie o stanowisko dla danej
roślinki: wszędzie będzie pięknie rosnąć, to mi ręce opadają. Ogrodnictwo to
sztuka, a nie tylko "biznes". Jeśli trafiam na ogrodnika-maniaka, zawsze coś od
niego wynoszę, choć sadzić już nie mam gdzie. Powodzenia na praktykach i nie
tylko. Kasiacha
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,309,12931233,12931233,a_ja_mam_praktyki_.html


Temat: Aluminium w dezodoratach powoduje raka?
Z tymi garnkami z aluminium to nie jest do końca tak jak piszecie. W garnkach
aluminiowych nie można przyrządzać potraw kwaśnych (np.zupy szczawiowej,
kompotów) bo uwalniany wtedy glin (aluminium) wywołuje zaparcia i zaburzenia
żoładkowe, jest też PODEJRZEWANY o wywoływanie choroby Alzheimera. W folii
aluminiowej oraz pojemnikach z aluminium można trzymać w lodówce wędliny i
sery, ale nie kwaśne owoce, pomidory i potrawy skropione cytryną. W naczyniach
z innych metali czy stopów i tworzyw też nie można przechowywać niektórych
produktów, trzeba poprostu wiedzieć co w czym i problem z głowy.
Co do tych antyperspirantów to obalono już mit dotyczący raka.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,22226267,22226267,Aluminium_w_dezodoratach_powoduje_raka_.html


Temat: Czy paluszki rybne są zdrowe??
Jak cos, co jest:

1. panierowane,
2. smazone,
3. przetworzone, bo w takich paluszkach b. rzadko znajduje sie
filet, najczesniej jakas rybna papka,

moze byc zdrowe?

Polecam:
1. czytanie tego, co napisane na opakowaniach produktow
zywnosciowych, nawet malym druczkiem,
2. uzywanie wlasnego rozumu, a nie poddawanie sie reklamom.

A przede wszystkim:

3. rybe w folii aluminiowej upieczona bez tluszczu w piekarniku. Z
ziolami, z pomidorami, z czym mozna sobie tylko zazyczyc.

Pozdrawiam!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,85942683,85942683,Czy_paluszki_rybne_sa_zdrowe_.html


Temat: schabowy pod plackiem !
Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> quba napisał(a):
>
> > no ! czytałeś?
>
> Tak, wlasnie przed chwilka. Dziekuje bardzo za odpowiedz !!!! Tez mam cukrzyce
> i
> o takich jak schabowy daniach moge glownie pisac !!! Twoj przepis wydaje sie
> szybki, prosty, zdrowy i smaczny - z cala pewnoscia wyprobuje. A co powiesz
> na : duze ziemniaki wydrylowane( zostawic scianke ok 1cm grubosci) przez
> obcienty jeden koniec nadziac surowa kielbasa ( Biala?) owinac w folie, piec a
> z
> mieso sie upiecze a sos wejdzie w upieczone scianki ziemniaka !!! Dobre , co
> ? -
> zaraz sobie salatke z salaty, pomidorow i ogorka przygotuje na lunch !!! Och
> zycie !!!!!! :-)))))))

o ! to musi byc pyszne, z pewnością wypróbuję
pozdr


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,1737409,1737409,schabowy_pod_plackiem_.html


Temat: Ranking - dobre "paskudztwa"
Ja też nie rozumiem takiej przesady. Co jest złego w używaniu przecierów
pomidorowych czy pomidorów z puszki? Przecież to lepsze niż np. usiłować zrobić
sos z półprzezroczystych i pozbawionych smaku szklarniowych pomidorów w sezonie
zimowym. Podobnie mrożonki - wolę zimą warzywa z mrożonki niż przywiezione z
końca świata, obficie posypane środkami konserwującymi i leżące tygodniami
szczelnie owinięte w folię.
I od razu przyznaję się bez bicia, że czasem dopada mnie przemożna chęć na
chińską zupkę z torebki i nieraz sobie takową kupuję.
Ponadto kupuję gotowe pierogi, bo moje lenistwo uniemożliwia mi przebrnięcie
przez cały proces produkcji pierogów. Uważam, że te produkcji Malmy, w
plastikowych pudełkach, są bardzo dobre. Zwłaszcza te z serem i rodzynkami.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,16862066,16862066,Ranking_dobre_paskudztwa_.html


Temat: grilowane roczki
ja nie gotuje z przepisow: to raczej intuicja i ulanska fantazja.

z warzywami mozna zrobic szaszlyczki przetykane miesem lub zrobic w
wersji wegetarianskiej. pomoczyc troche w oliwie z czosnkiem z
ziolami (np. bazylia, oregano, tymianek) i grilowac.

ser halumi jest pyszny. no i zadna z nim robota, po prostu na grilla
siup i juz. do tego pita grillowana i pyszne dojrzale pomidory.
mozna serkiem i pomidorami faszerowac pita lub w wersji
minimalistycznej podac oddzielnie + dodac jeszcze jakies skladniki w
zaleznosci, co mi w duszy gra.

jesli chodzi o rybe, to kupuje filet z lososia, dziele na porcje,
zawijam w folie z maslem czosnkiem i koperkiem, troche soli i
pieprzu i juz.

ja to jestem pomidorowa dziewczyna i sezonie to pomidory moge jesc
jak jablka. takiego pomidora mozna podac z mozzarella i swieza
bazylia (do tego moze byc awokado).
salatka z roszponki (lub swiezy szpinak tez mi pasuje), do tego
dojrzala gruszka i ser gorgonzola nonszalancko poszarpany na
wierzchu.
a salatka bresaola? rukola + kawalki bresaoli (taka sucha wloska
wolowinka w cieniutkich plastrach) + platki parmezanu + oliwa + ocet
balsamiczny
a salatka z kalafiorem? sparzony kalafior przez jakies 5 min +
pomidory + czosnek + koperek + smietana i jogurt

moglabym bez konca, ale juz mi jezor wisi do pasa....

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,81585456,81585456,grilowane_roczki.html


Temat: Proteinowy watek/dieta/ dla Pietnachy:)
Możesz upiec sernik.Zrobić łososia w folii,albo na grillu.Pyszny
jest pstrąg z grilla.Można zrobić strogonowa -
wołowina,pieczarki,sos pomidorowy.Zabielam to serkiem turek
5%.Krewetki i inne owoce morza.Jak potrafisz gotować,to musisz tylko
zastosować tworzywo zastępcze.Piekę na teflonie,podlewam winem albo
wodą,zamiast śmietany ten serek turek właśnie - fajnie zagęszcza
sosy i zupy.Zamiast zwykłej mąki - kukurydziana,ale ostrożnie.Można
zrobić pyszne naleśniki z truskawkami na deser właśnie na mące
kukurydzianej.Paszteciki z mielonym mięsem.Szynkę posmarować serkiem
wymieszanym z chrzanem,dodać słupki ogórka konserwowego,zwinąć w
ruloniki.Byle beż tłuszczu,cukru i odtłuszczone.Ratatuj -
bakłażan,papryka,cukinia,cebula,pomidory i dusimy.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,92878889,92878889,Proteinowy_watek_dieta_dla_Pietnachy_.html


Temat: sposoby na rybę poproszę
Najszybsza metoda, szybka i bardzo zdrowa. Moja ulubiona
Bierzesz kwadrat folii alu, układasz porcję ryby ( świeżej, albo rozmrożonej
mrożonej ), na to plasterek żółtego sera, zioła prowansalskie i na to ciepiesz
dowolne warzywa, jakie masz pod ręką. Coś z mrożonki, resztki z obiadu, papryke,
pomidory, kartofelki nawet, co podleci. Mogą też być kawałki jabłka. Zakręcasz
folię, wsadzasz paczuszki do piekarnika i z głowy.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,81879819,81879819,sposoby_na_rybe_poprosze.html


Temat: sezon słoikowy w pełni
Suszone: pomidory lima (takie podłuzne, bardzo mięsiste, prawie
bez pestek: myję, wycinam "dupkę", kroję wzdłuż na pół i na folii
alu układam ciasno na blachach i ruszcikach, a potem wio do
piekarnika: temp. ok. 100, drzwiczki lekko uchylone (wkładam
drewnianą łychę, coby się nie zatrzasnęły. Aha, pomidory solę. I tak
odbywają kilka sesji, aż są wysuszone, ale jeszcze elastyczne.
Upycham w słoiku, daję czosnek, ususzoną bazylię, oregano, czase do
niektórych majeranek i co mi tam z ziółek fantazja podpowie, zalewam
gorącym (ale - jak wszyscy podkreślają: nie wrzącym!) olejem, słoiki
d"do góry nogami" i już.
Soki z tej samej odmiany pomidorów: myję, kroję na kawałki (byle
jakie), rozgotowuję w niedużej ilości wody. Jak tpoto wystygnie,
przecieram przez perlonowe sito, doprawiam (sól, trochę cukru, można
pieprz, a można i dopiero po otwarciu gotowego przetworu przed
wypiciem, zagotowuję, wrzące do buteleczek po sokach (kubusie i inne
smakusie) i już. Od zeszłego roku przeszłam na buteleczki i nie
pasteryzowałam. Wszystko OK, więc zrywam z pasteryzacją soku
pomidorowego. Podobnie jak sok można zrobić przecier pomidorowy:
oprócz pomidorów rozgotować jabłka, cebulę, papryki słodki i ostre
(ja proporcje na oko walę) i odparować.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,92383,99814508,99814508,sezon_sloikowy_w_pelni.html



Wątki

Cytat


Dobry lis nie zjada kur swego sąsiada.
Dla chcącego nie ma nic trudnego. Erazm z Rotterdamu
Absurd: przekonanie sprzeczne z twoimi poglądami. A. Bierce
Est quaedam flere voluptas! - I łzy są jakąś rozkoszą! Owidiusz
Aby otrzymać pożyczkę, najpierw musisz udowodnić, że jej nie potrzebujesz. Z praw Murphy'ego